D66 en het pluche

66 pluche ghuy

Vrij geruisloos heeft begin deze maand op 5 februari de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser van D66 zijn ontslag ingediend. Als reden noemde hij ‘de nasleep van berichtgeving over het debacle rond het Schiekadeblok’ bij het Centraal Station. Daarover was een kritisch Rekenkamer-rapport verschenen waaruit bleek dat Visser op bijzondere wijze had geprobeerd de besluitvorming rond de aankoop door de gemeente Rotterdam van het Schiekadeblok in 2009 te beïnvloeden.

Geheime stukken doorgespeeld

Als Hoofd van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en wethouder met de portefeuilles Financiën, Organisatie, Haven en Grote Projecten speelde hij geheime stukken door naar journalisten. Hiermee probeerde hij aan te tonen dat de begroting voor de aankoop van de grond, die aanvankelijk 70 miljoen bedroeg, realistisch was.

Projectontwikkelaar Luc Smits had destijds grote plannen voor het stuk grond. Er zou een gebouwencomplex komen met kantoortoren van 226 meter hoog, een hotel en ook een casino en woningen. LSI, het bedrijf van Luc Smits kon de financiering hiervoor niet rond krijgen en daarom niet aan de betalingsverplichting voldoen van de afgesproken 2 miljoen erfpacht per jaar.

De gemeente heeft uiteindelijk 52 miljoen betaald aan projectontwikkelaar Luc Smits. De gemeente Rotterdam leed dus een fors verlies van 20,8 miljoen op de aankoop van de grond toen het die in 2017 terug kocht van LSI.

De aankoop van Schiekadeblok was één van de erfpachtprojecten van de gemeente die hiervoor totaal 150 miljoen had uitgetrokken. Ook waren er andere projecten zoals de bouw van de rood-witte torenflat Calypso aan de Mauritsweg. De grond hiervoor kocht de gemeente voor 27 miljoen. Dit geld heeft de gemeente uiteindelijk terug ontvangen maar wel ten koste van twee faillissementen. Die van vastgoedbedrijf De Wilgen en de bouw bv van aannemers. Daardoor bleven andere schuldeisers met onbetaalde rekeningen zitten.

Hoekse Lijn debacle

Morgen is het een jaar geleden dat Pex Langenberg, ook van D66, wegens het ‘Hoekse Lijn debacle’ aftrad. Hij informeerde de gemeenteraad veel te laat en greep niet in toen hij op de hoogte was van de enorme kostenoverschrijding en uitstel van oplevering van de metrolijn tussen Rotterdam en Hoek van Holland. Langenberg, een goede bekende van Alexander Pechtold stapte pas op nadat een rapport van Onderzoekscommissie Hoekse Lijn uitwees dat Langenberg onvoldoende regie en coördinatie had uitgevoerd.

Precies een jaar geleden, op 22 februari 2018, werd gesteld dat de ombouw van treinlijn naar metroverbinding tot aan het Hoekse strand die eigenlijk in september 2017 klaar zou zijn in ‘het uiterste geval’ pas in december 2018 zou gaan rijden. De kostenoverschrijding van 90 miljoen op een oorspronkelijke begroting van 330 miljoen euro is daarop gebaseerd.

Het is nu 2019 en in maart hoopt de opvolger van Adriaan Visser, de interim wethouder Financiën, Organisatie, Haven en Grote Projecten Judith Bokhove van GroenLinks, met meer duidelijkheid te komen. Ze schrijft nu al dat het doortrekken van het spoor in Hoek van Holland langer gaat duren. Dat komt, zo zegt ze, omdat mensen die nu aan de Hoekse Lijn werken deze klus eerst moet klaren voordat ze kunnen worden ingezet om de lijn naar Hoek van Holland Strand te verlengen.

Reizigers die gedupeerd zijn door het ontbreken van de Hoekse Lijn krijgen van haar extra compensatie toegezegd. Tijdens de onderhandelingen van 147 dagen voor een nieuwe Rotterdamse gemeenteraad heeft Wethouder Bokhove besloten afstand te doen van de bewindvoering van de aandelen die haar kinderen hebben in Greenchoice, het bedrijf dat haar man heeft opgericht.

Op 21 februari 2019 lag Judith Bokhove onder vuur. Het college van B&W propageert het advocatenbureau El Hannouche als netwerkpartner van de gemeente welke openlijk pleit voor sharia councils, religieuze arbitragecommissies naar het voorbeeld van Britse sharia councils. Eerst ontkende ze dat El Hannouche partner is van de gemeente Rotterdam. Daarna zei ze er geen kwaad in te zien terwijl Tanya Hoogwerf betoogde: ‘’Sharia councils zijn funest voor de rechten, zelfbeschikking en vrijheden van vrouwen.’’

Fractievoorzitter van D66 in Rotterdam Chantal Zeegers had verklaard geen wethouderskandidaat te zijn

Dat het niet meteen een D66-er is geworden als opvolger van Visser was kantje boord. De ophef ontstond toen bekend werd dat Alexander Pechtold, die zonder baan zat, wellicht op de nominatie stond nadat fractievoorzitter van D66 in Rotterdam Chantal Zeegers had verklaard geen wethouderskandidaat te zijn. Ook verklaarde ze dat D66 gaat op zoek naar een ‘heel goed persoon’ voor de portefeuille die Visser achterlaat. En stelde Zeegers, “Een sterke bestuurder met financiële kennis.” Ze benadrukt dat Financiën, Grote Projecten, Haven en Organisatie D66-posten zijn én blijven. GroenLinks wethouder Judith Bokhoven heeft de functie tijdelijk overgenomen.

Update: Vandaag 22 februari is bekend geworden dat Arjan van Gils (D66) de vertrokken wethouder Adriaan Visser (D66) gaat opvolgen als wethouder Financiën, Haven en Organisatie van Rotterdam (via nu.nl). Arjan van Gils is hiermee de vierde wethouder in een jaar die de verantwoording over de Hoekse Lijn in zijn portefeuille krijgt.

Wat ook meetelde was dat Anne Lok, de ex-vriendin van Alexander Pechtold, in De Stentor had verklaard dat hij aspiraties had wethouder in Rotterdam te worden. Maar gelukkig is er voor Pechtold toch een baantje in de carrousel gevonden. Hij mag de commissie voorzitten die het kabinet gaat adviseren over waardevol cultureel erfgoed in particulier bezit. Geen toeval dat D66 minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur, bekend van het cybersecurity subsidieschandaal Security Delta van 6,4 miljoen euro toen zij wethouder was in Den Haag, dit baantje voor hem geregeld heeft. Een echte ons kent ons op het pluche.

Anne Lok is overigens inmiddels bevallen van een zoon genaamd Jippe. Dit is het kind dat Pechtold bij haar verwekte en zij toch heeft laten komen ondanks dat Pechtold haar onder grote druk zette om abortus te plegen.

Pechtold in nieuwe rol

Alexander Pechtold vertelde bij Nieuwsuur dat Nederland de mond vol heeft van identiteit en nationaliteit en weet dit slim uit te spelen en door te trekken naar zijn nieuwe job als voorzitter van de commissie Pechtold. Zo werpt hij zich in een vrije-tijd outfit zonder stropdas met boven niet dichtgeknoopte bloes op zijn alom bekende belerende betweterige toontje op als ‘beschermer’ van ons cultureel erfgoed. Hij zal er geen moeite mee hebben deze buitengewoon verantwoordelijke drukke baan te combineren met zijn adviserende rol als lid van de Raad van Toezicht bij het Drents Museum.

D66 minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur, bekend van het cybersecurity subsidieschandaal Security Delta van 6,4 miljoen euro toen zij wethouder was in Den Haag

Van Engelshoven was als wethouder onderwijs, deconcentratie, stadsdelen in het algemeen en stadsdeel Haagse Hout tussen maart 2012 en maart 2013 verantwoordelijk voor 533 niet gepubliceerde gemeentelijke bekendmakingen en twee vermiste dozen van de burgerlijke stand. Door een ‘technisch mankement’ werden tussen maart 2012 en maart 2013 gemeentelijke bekendmakingen niet in het digitale systeem geladen. Later bleek dat de dit kwam omdat de back-up niet goed stond afgesteld namelijk midden op de dag. Ondanks acht ‘signalen’ dat er iets mis was deed de gemeente niets. Sinds 6 februari 2013 miste de gemeente onder haar verantwoordelijkheid 2 dozen met geboorte-, en huwelijks- en overlijdensaktes van de burgerlijke stand.

Relatie van Visser

Adriaan Visser kwam in 2015 ook in het nieuws omdat hij als wethouder wegens zijn relatie met de directeur van het door de gemeente gesubsidieerde Hofpleintheater zijn cultuurportefeuille moest neerleggen. Toen Visser de relatie met Caroline Pietermaat bekend maakte werd zijn geloofwaardigheid in twijfel getrokken. Er moest worden besloten over subsidies en er moesten beslissingen over het Hofpleintheater worden genomen. Hugo de Jonge, toen wethouder in Rotterdam en sinds 2017 vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zou de portefeuille overnemen en een debat was aangevraagd maar werd afgeblazen door het neerleggen van de portefeuille door Visser.

De rode draad in voorafgaande dat het pluche belangrijker is dan ethiek. Incompetentie de leidraad.

D66 is de D allang niet meer waard. Zij gaan voort als 66.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: