Ik vier mijn stem

DtUzH2wW0AAE7xZ
Jan Dijkgraaf in overleg met de politie begeleid door ons gezang

Een verslag van de gele vestjes demonstratie op 1-12-2018 in Den Haag georganiseerd door Jan Dijkgraaf.

Het was allereerst heel gezellig. Na een heerlijke koffie op een verwarmd terras op het Plein en wat keuvelen met mede-demonstranten kwam Jan rond om ons te instrueren over de te lopen route en kregen we heel aardig de tekst van het liedje in handen. Even later zouden we richting Binnenhof gaan lopen met z’n allen, een man en vrouw of 70 bleek uiteindelijk. Meteen vingen we aan met zingen van het refrein van #15miljoenmensen.

Na 20 meter werden we al tegengehouden door een politiebusje en agenten maar na een gesprek met Jan mochten we doorlopen naar het 30 meter verderop gelegen Mauritshuis. Onderwijl vergezeld met achter ons een ME bus en verder rondom een stuk of 20 agenten te voet en 4 politiebusjes. Voor het Mauritshuis zongen we onder de bezielende begeleiding van aanjager Wally Soute het refrein door. Ook de begeleidende muziek uit de speaker van Ebru zorgde ervoor dat we op wat valse tonen na en ietwat uit de maat toch gelijkgestemd de tekst konden opdreunen. Na enige tijd werden we ‘ingesloten’ met rondom politie. We vonden dat flauw en overdreven, we waren tenslotte op een paar mensen na allen van rond dezelfde leeftijd als Jan. Voornamelijk oude kneuten dus.

20181201_113353.jpg
Na 20 meter al tegengehouden door de politie

De overkill en de toch ietwat intimiderende afsluiting van het Binnenhof gaf enige verontwaardiging en dat blijkt ook uit het commentaar in het filmpje wat ik poste. Na enige tijd had de politie weer overleg met Jan. Wij namen die ‘pauze’ waar door gesprekken met elkaar te voeren over waarom we er stonden en standpunten en ideeën uit te wisselen.

20181201_114406
Voor het Mauritshuis de longen uit ons lijf zingen

Op een gegeven moment gaf Jan door dat werd gekozen ons niet helemaal naar het Malieveld te laten begeleiden maar wel ons moment te pakken en onder begeleiding van 6 agenten te paard, agenten te voet en wat busjes liepen we tot aan de Lange Vijverberg voor de Hofvijver.

20181201_120924
Op weg van het Mauritshuis naar de Lange Vijverberg 

Daar hebben we Jan en Umar nog toegezongen om te bedanken voor de organisatie en de mogelijkheid vreedzaam onze stem te laten horen. Onze hesjes gingen als afgesproken uit en schor gezongen ging ieder zijn weg. Later heb ik nog geprobeerd het Binnenhof te bezoeken maar dat was niet meer mogelijk. Nog wat gegeten en toen weer huiswaarts.

‘Zorgverzekering in 13 jaar bijna 75% duurder geworden’ .

Een goede reden om te demonstreren toch?

We hebben ons punt kunnen maken. Op Twitter kregen we veel steun en talloze leuke reacties maar werden ook verguist en belachelijk gemaakt door azijnzure trollen die het een extreemrechts feestje noemde. Gemiste kans voor deze linker zijde om op een ludieke manier tegengeluid aan Rutte te laten horen. Vandaag kopte de Telegraaf ‘Zorgverzekering in 13 jaar bijna 75% duurder geworden’ (link). Een goede reden om te demonstreren toch?

Volgens een opiniepeiling van Maurice de Hond ziet links in dat het ook hun aangaat en #gelehesjes ondersteunt en wie weet straks vreedzaam gaat mee demonstreren. We hebben het goede voorbeeld gegeven. De bedoeling is dat dit nu in de maand december wekelijks in elk dorp en stad wordt opgepakt en de gele hesjes demonstraties zich als een olievlek over het land uitspreiden. (link Jan Dijkgraaf TPO)

Dank aan de organisatoren Jan Dijkgraaf en Ebru Umar en alle mensen die de moeite namen mee te lopen.

Oh ja en volgende keer bloemen mee om aan de aanwezige politie te geven.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: