Manipulatie door de media

Donderdagavond 28 mei 2020 werd een man die met een hakbijl zwaaide door de politie neergeschoten nadat hij twee mensen had verwond. Dit gebeurde in de Neptunisstraat in De Haag. De man had een lichtbruine Stafford-achtige hond bij zich en gedroeg zich agressief. Er werd door omroepwest in het artikel van 28 mei gemeld dat er een 20-jarige ‘doorgesnoven’ man zou rondlopen. De volgende dag, 29 mei, kwam omroepwest met een vervolgartikel dat dezelfde video’s bevat.

In het artikel staan 2 video’s met in de eerste de man die met een bijl zwaait en duikt bij een waarschuwingsschot van de politie. Hierop is ook de Stafford van de man goed te zien. Het betrof een lange blanke man met lang haar, zo leek het.

Onder deze video stond een andere video, die inmiddels heimelijk is vervangen door de originele van Dumpert.nl met als begeleidende tekst dat dít de video van Dumpert was.

Niets was minder waar. Al snel viel op dat de man die op de grond lag op een gegeven moment allahu akbar schreeuwde. De eerste twee keer waren bijna niet te horen en hoeveel hij stevig werd vastgehouden op de grond gedrukt door agenten was de derde keer dat hij allahu akbar schreeuwde luid en duidelijk te horen, althans op de video van Dumpert.nl en die derde keer in de video op de website van omroepwest.nl ontbrak die laatste schreeuw.

VERWARDE MAN IN DE MEDIA

Er moet gezegd worden dat omroepwest een geschiedenis heeft met moslimfundamentalisten en de duiding van bijvoorbeeld een mes-aanval door deze standaard verward te noemen in hun nieuwsberichten. Zo was omroepwest net als de burgemeester van Den Haag Pauline Krikke er als de kippen bij om de Syrische terrorist Malek F. die op Bevrijdingsdag zaterdag 5 mei 2018 drie mensen neerstak als ‘verward’ neer te zetten.

Dit gebeurde vrijwel direct na de steekpartij, Door de snelheid waarmee het narratief ‘verward’ naar buiten werd gecommuniceerd kwam de kwalificatie ‘verward’ zeer ongeloofwaardig over kwam en de aanzet tot een doofpotaffaire van deze terroristische islamitische aanslag deed vermoeden.

Het imago van omroepwest was door dit geval aangetast. Toen in het centrum van Den Haag in Hudson’s Bay werd de ‘verwarde man’ kaart minder snel getrokken.

De uitdrukking, het etiket ‘verwarde man’, wordt te pas en te onpas gebruikt door bestuurders en de media. Enerzijds omdat er inderdaad door bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg veel meer echt verwarde mensen rondlopen, anderzijds omdat het een makkelijke kwalificatie is kennelijk.

DE MOORD OP RIK VAN DE RAKT

Vorige maand nog, meteen na de dodelijke steekpartij door statushouder Abdalah A. van de 18-jarige Rik van de Rakt uit Heesch in Oss werd onmiddellijk het predicaat ‘verward’ op de dader geplakt wat opnieuw de wenkbrauwen deed fronsen. Temeer omdat aanvankelijk helemaal niet werd vermeld dat het een islamitische Soedanese statushouder betrof. Toen dit uitkwam en dat deze man al vaker voor overlast had gezorgd was het predicaat ‘verward’ wederom gebruikt, zo leek het, om de ware omstandigheden, motief en afkomst van de dader te verhullen.

Dit beeld werd nog versterkt door PvdA burgemeester Marieke Moorman die zich in het verleden sterk had gemaakt ter compensatie van het niet doorgaan van een AZC in Heesch veel extra opvangplekken voor statushouders in Bernheze te bewerkstelligen. Zij liet na met duidelijke antwoorden te komen, hulde zich in stilzwijgen en zei een onderzoek in te stellen. Wederom en tot de dag van vandaag iedereen met vragen achter zich latend.

Bestuurders en media in het algemeen werken dus al te graag aan het etiketteren van een ‘verwarde man’, ook als het niet echt een verwarde man betreft of een combinatie van een terrorist en een verwarde man.

Is de reden het downplayen van de eigenlijke toedracht en gedachtengoed van de dader? Dat is om voorgaande redenen zeer waarschijnlijk. Niet? Vooruit dan, nóg een voorbeeld.

Tramschutter Gökmen Tanis. Deze schoot op 18 maart 2019 vier mensen dood en ook hier werd meteen het nieuwsbericht naar buiten gebracht dat de schutter die vrij snel na de aanslag was gepakt ‘verward’ was. Echter gaande het proces wat volgde en de feiten die naar buiten kwamen bleek geen misverstand te kunnen bestaan over het motief van Tanis.

“Jullie maken moslims dood en willen ons geloof van ons afpakken, maar gaat niet lukken. Allah is groot.”

Op het briefje wat hij later werd gevonden dat hij in zijn auto achterliet stond: “Jullie maken moslims dood en willen ons geloof van ons afpakken, maar gaat niet lukken. Allah is groot.”

Niets ‘verwarde man’ dus. Behalve voor de rechter en de rechtszaak die volgde want wanneer Gökmen Tanis ontoerekeningsvatbaar kan worden verklaard is de straf natuurlijk lager. Geveinsde verwardheid dus van Tanis.

UITLEG OVER MANIPULATIE

Met dit in het achterhoofd terug naar de video die omroepwest plaatste met de mededeling dat die van Dumpert zou zijn. Hij was inderdaad van Dumpert maar dan ingekort. De originele versie die op Dumpert staat duurt 57 seconden en 24 frames bij een snelheid van 30 frames per seconde (fps) dus 57:24, die van omroepwest duurt 47:24 ofwel 47 seconden en 24 frames.

Om precies te begrijpen hoe geraffineerd subtiel en misleidend er in de originele video is geknipt is enige uitleg noodzaak. Allereerst hier de link naar de verknipte inmiddels verwijderde versie van omroepwest. En hier die link naar het origineel van Dumpert.nl

En dan hieronder de video met beide clips naast elkaar met uitleg wat er precies is gedaan. Dit zal ik hier nogmaals beschrijven want de manipulatie is uitermate verneukeratief gedaan zodat het vrijwel niet opvalt. Let dus goed op.

De video die omroepwest laat zien begint op 2:14 van de Dumpert video, 2:14 (2×30 + 14 frames is 74 frames) later. Maar de eerste 3 frames van dit begin is gevuld met een screenshot van het eerst bewegende beeld op 2:17. Daardoor begint het bewegend beeld feitelijk, bijna niet te zien,  pas echt op 2:17.

Dan begint op omroepwest de video en eindigt op 47:24. Echter de laatste 16 frames, vanaf 14:08 bevatten een tweede screenshot. Deze keer is het een screenshot van 10:22, ofwel het 322e frame uit de Dumpert video. Hoe ik dat kan weten? Dit is zeer nauwkeurig te zien aan bewegingen van de personen op de video. Zo nauwkeurig zelfs dat elke ander optie is uitgesloten.

Dit screenshot is heel behendig achteraan de video geplakt en wel precies 1 frame vóórdat in de origineel video het derde luid en duidelijke allahu akbar wordt geschreeuwd. 1 frame.

Wat betekent dit precies. De videobewerker van omroepwest heeft heel gehaaid vanaf het frame dat vóór de derde keer allahu akbar werd geschreeuwd het geluid weggeknipt en dat screenshot erachter geplakt om te verbloemen dat het beeld precies dáár eindigde maar de overgang naar het einde van hun versie net leek of het een volgend beeld was dat bij de video hoorde.

Als editor weet ik, dat je om een video op deze wijze te manipuleren door op 1 frame vóór de derde schreeuw en de wijze van montage van het tweede screenshot als fade out te gebruiken, doelbewust moet zijn geweest. Dit leidt geen twijfel. De tijdslijn, die ook in mijn video staat, is hier te bekijken.

MANIPULATIE DOOR HET AD

Laten we ook het geval van manipulatie van de toespraak van de koning op Nationale Herdenking 4 mei 2020 door het Algemeen Dagblad niet vergeten. Ook hier werd op geraffineerde wijze een uiterst belangrijke zinsnede weggeknipt (video) dat later in een verklaring in het AD door videoredacteur Christiaan Doolaard werd uitgelegd als een ongelukje en samenloop van omstandigheden.

Uiteraard niet zonder begeleidend schrijven met sneer van opperredacteur en manipulator Hans Nijenhuis dat ‘een complot werd vermoed’ en dat de tekst ‘toch compleet’ elders in de krant stond. Alsof iemand die de toespraak op de website van het AD ziet gaat controleren op schrift of het wel helemaal correct is. Want dan zou je ervan uitgaan dat er in de tekst is geknipt of gecensureerd, niet?

Het viel in elk geval veel mensen wel op, te meer omdat een ander deel elders uit de toespraak in de geknipte versie, zoals het ‘’Wilhelmina’ gedeelte juist wél was toegevoegd. Ook in dit geval werd na ophef de verknipte versie van de toespraak vervangen door de ingekorte versie van de NOS met wél de inmiddels beroemde frase ‘Niet normaal maken wat niet normaal is’.

Bekijk hier de hele toespraak van de koning.

Zeer kwalijk en verwarrend allemaal met daags daarna een ietwat vreemde geforceerde reactie van Hans Nijenhuis. Ook hier geldt dat Nijenhuis niet bepaalt verschoond is van manipulatieve eigenschappen zo deed hij in een interview uit de doeken.

De reden van deze werkwijze van omroepwest en het AD? Voor hen een weet en voor ons een vraag.

Oordeel zelf.

Relevante artikelen:

Het regent in de media van de verwarde mannen, zoals vandaag nog. (link)
Wat is nu verward? De term ‘verwarde man’ is, zo menen experts, zélf erg verwarrend en moet nu eindelijk eens van tafel. (artikel)

Geweld door verwarde mensen lijkt vaker voor te komen, maar wat is verward eigenlijk? (artikel)

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: