Schietpartijen in 2020

De cijfers

In 2020 waren er in totaal 494 schietincidenten. Hierbij vielen 160 gewonden en 39 doden. Het aantal lag veel hoger dan het jaar ervoor in 2019. Toen lag het totaal aantal schietincidenten op 324 met 1245 gewonden en 38 dodelijke slachtoffers.
Een toename dus van 52%.


In de grafiek hieronder zijn percentuele toe- en afnames per maand weergegeven. Interessant is of de eerste lockdown van invloed was op het aantal. Dat is niet aan te tonen qua schietincidenten. Overall is er een stijgende lijn te zien vanaf 2019 die zich continueert en eind 2020 net iets hoger uitkomt dan eind 2019.

Schietincidenten 2019-2020

Schietincidenten per provincie

Het aantal schietincidenten is per provincie verschillend. De Randstad is hierin duidelijk oververtegenwoordigd. Maar betekent dit dat het in de Randstad onveiliger is? Ondanks dat de drie provincies met de meeste schietincidenten opeenvolgend Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant zijn, is de top drie met de meeste kans betrokken te raken bij een schietincident opeenvolgend Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland.


Afgezet tegen het aantal inwoners loop je in Flevoland relatief de meeste kans betrokken te raken bij een schietincident, namelijk een kans van 1: 17626. De provincie Utrecht is het meest veilig met een kans van 1:84677 om betrokken te raken bij een schietincident.

Schietincidenten afgezet tegen inwonertal per provincie

Schietincidenten per plaats

Het zijn duidelijk de grote steden die aan kop gaan betreft aantallen. Almere is de vierde stad qua aantal schietincidenten met 18 incidenten en 4 gewonden. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag voeren de top drie aan. In het AZC van Ter Apel is één incident geweest met 1 gewond. Een man werd door de politie op 5 november 2020 in zijn voet geschoten.

Schietincidenten met politie

In 2020 was de politie in totaal 108 keer betrokken bij een schietincident. Hierbij vielen 17 gewonden en 4 doden. In Rotterdam en ook in Zuid-Holland het meest, Amsterdam en Noord-Holland op de tweede plaats. In 65 van de 108 gevallen werd melding gemaakt dat de politie een of meerder waarschuwingsschoten loste.

Schietincidenten met politie, per provincie, liquidaties en pogingen daartoe en beschietingen auto of pand per plaats

Liquidaties en poging tot liquidatie komen door het hele land voor. Bovenaan staan Rotterdam en Amsterdam.

Het was het jaar van de schietpartij waarbij Bas van Wijk op 8 augustus werd doodgeschoten in park de Oeverlanden in Amsterdam.

Daderomschrijving

Er wordt praktisch nooit een daderomschrijving gegeven, behalve soms licht getint, negroïde (1 maal). Vier schietpartijen eind september en in de eerste helft van oktober betrof Dominicanen. Hierbij werd in Amsterdam een (drugs)vete beslecht door beschietingen van woningen en panden. (link)

Het was het jaar van de schietpartij waarbij Bas van Wijk op 8 augustus werd doodgeschoten in park de Oeverlanden in Amsterdam. Samir El Y. schoot Bas met meerdere kogels dood. Het bleek om een nep-Rolex te gaan die Samir El Y. had gestolen van een vriend van Bas. (link)

Toedracht van schietincidenten

In tegenstelling tot de moord op Bas van Wijk wordt de toedracht of aanleiding van een schietincident lang niet altijd vermeld of bekend gemaakt. Soms wordt de toedracht later in een vervolg artikel nog bekend of veel ter tijdens een rechtszaak. Dit probeer ik zo goed mogelijk dan met terugwerkende kracht in de statistieken te verwerken.


Van de 494 schietincidenten is bij de meeste, 228 maal de aanleiding onbekend. In 108 gevallen betreft het een incident waarbij de politie heeft geschoten en in 92 gevallen de beschieting van een woning of pand. Op de vierde plaats staat 25 maal de beschieting van een auto.

Schietincidenten per categorie van toedracht/aanleiding

Wilt u weten hoe het met de actuele stand is van het aantal schietincidenten in uw woonplaats of straat? Raadpleeg dan de kaart die is bijgehouden sinds 1 januari 2019.

Link naar de kaart –> Kaart Misdaad in Nederland

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: