Steekpartijen in 2020

In vergelijking met 2019 is er gemiddeld over het hele jaar 2020 een toename in het aantal steekincidenten te zien van 17%. In januari bedroeg de toename 69% ten opzichte van januari 2019, namelijk 42 steekincidenten tegen 68. In februari was zelfs een toename van 97% te zien ten opzichte van februari 2019, namelijk 35 tegen 69 in 2020.

Lockdown

In maart begon een daling ten opzichte van de maand ervoor, 26%. In september en oktober en stevige daling in het aantal steekincidenten met respectievelijk 21% en 30 % ten opzichte van de maand ervoor. Vanaf oktober was er een sterke daling te zien ten opzichte van 2019, 36% en in november 12% ten opzichte van november 2019.

Wat betekenen deze cijfers dan. Door coronamaatregelen lijkt er een afname te zien in de betreffende maanden. Andere vormen van misdaad in ons land laten ook een daling zien. Zo meldden media door het hele land een afname van het aantal inbraken en de politie publiceerde in januari dit erover.

https://www.politie.nl/nieuws/2021/januari/15/00-criminaliteit-2020-minder-inbraak-meer-cybercrime.html

Het CBS meldde al in maart 2020 dat de dalende lijn in traditionele misdaad was doorgezet in 2019.

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/10/minder-traditionele-criminaliteit-in-alle-delen-van-nederland

De traditionele misdaad nam dus af, cybercrime nam toe, evenals het aantal steekincidenten en schietincidenten. De volgende grafiek laat dat heel exact zien.

Steekincidenten 2020 ten opzichte van 2019

De steekincidenten in 2019 (lichtblauwe lijn), laten een stijgende lijn zien van gemiddeld uiteindelijk van 5%. Dat lijkt niet veel. Te zien is in de grafiek waar het eindigde qua aantal in december 2019 de stijging werd voortgezet in 2020. December 2019 werd afgesloten met 66 steekincidenten en januari 2020 begon met 68.

Lineair over heel 2020 is weer een dalende lijn te zien (lichtgroene stippellijn) want dat is het gemiddelde wat afnam. Dit betekent, zo laat de grafiek zien, nog steeds een toename van uiteindelijk 17%. De beperkende coronamaatregelen in maart gaven geen daling van het aantal steekincidenten te zien, in mei was er een lichte daling en vanaf augustus een sterke daling. De aanvankelijke stijging die is omgezet in een gemiddelde daling is daarom niet perse toe te schrijven aan de beperkende coronamaatregelen al is enige invloed niet onwaarschijnlijk. Stel voor dat er geen coronamaatregelen waren genomen, hoe had de stijging zich dan voortgezet.

Stijging is evident

De stijging van het aantal steekincidenten in 2020 is evident en regelmatig berichten media hierover zoals eenvandaag in het volgende artikel.

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/steekpartij-na-steekpartij-maar-nog-geen-landelijke-oplossing-zo-grijpen-amsterdam-en-enschede-zelf-in/

Voor wapenbezit onder minderjarigen en drilrapcultuur is geen landelijke oplossing tot nu. Gemeenten ondernemen nu zelf actie om dit messengeweld tegen te gaan. Inleveracties, voorlichting en pogingen in gesprek te komen met jongeren en hun ouders zijn de manieren die worden aangewend.

Aantal steekincidenten per provincie

Bij 769 steekincidenten in 2020 vielen 811 gewonden en 40 doden. Er zijn grote verschillen per provincie. De Randstad staat bovenaan met Zuid-Holland 246 steekincidenten en Noord-Holland 155 in 2020. Gevolgd door Noord-Brabant met 94, Gelderland 73, Limburg 39, Groningen 34. Utrecht staat 9e in de rij met 24 steekincidenten

Steekincidenten per provincie 2020

Deze cijfers kunnen we afzetten tegen het aantal inwoners per provincie. Zo kun je zien wat de kans is per provincie betrokken te raken bij een steekincident.

Kans per provincie om betrokken te raken bij een steekincident

Steekincidenten per plaats

Grote verschillen ook in de steden. Op kop Rotterdam met 77 steekincidenten, gevolgd door de stad Amsterdam 67, Den Haag 54, Groningen 18, Eindhoven 17 en Almere 14. Voor Rotterdam geld eigenlijk dat de gemeente Rotterdam in de statistieken voor Rotterdam ook buurtgemeenten tot deze regio behoren. Capelle aan den IJssel (5), Rozenburg (1), Spijkenisse (10) en Hoogvliet (3) worden dan meegerekend. Voor de regio Rotterdam komt het aantal dan op 96 steekincidenten.

Steekincidenten per plaats en per asielzoekerscentrum

Steekincidenten per asielzoekerscentrum (AZC)

Zoals in de grafiek hierboven ‘Steekincidenten in plaatsen en asielzoekerscentrum’ waren er in 2020 in totaal 19 mij bekende steekincidenten in een AZC. Hierbij vielen 23 gewonden. Onderstaande tabel geeft aan het aantal steekincidenten met het aantal gewonden per AZC.

Steekincidenten per AZC

Daderomschrijving in de media

De daderomschrijving in de media is lang niet altijd compleet en is afhankelijk van het tijdstip van publicatie, waar ik de info uit haal, en van wat de politie meldt. De omschrijving is net zo divers als Nederland is. Deze varieert van arbeidsmigranten tot man en van vrouw tot ex. Alle kleuren komen ook aan bod, variërend van licht getint tot negroïde en van blanke man tot donkere jongen.

Etniciteit of land van herkomst werd nog minder vaak gemeld en bedroeg onder andere een Soedanees, Pool, Roemeen en Bulgaar, Turk, Eritreeër, Jordaniër en Iraniër (steekincident op het Stationsplein van Leeuwarden met de gruwelijke beelden). Zie ook de grafiek onder de video.

Arrestatie na steekpartij op station Leeuwarden op 19 juni 2020

Toedracht of aanleiding van steekpartijen

Vaak staat er in de artikel in de media over een steekpartij dat de politie de aanleiding onderzoekt. Ook vaak staat er dat de aanleiding onbekend is. Dat zie je terug in de onderstaande grafiek. Van de 769 steekincidenten was van 556 (73,6%) de toedracht onbekend.

De grafiek heeft één kanttekening. De categorie ‘drugs gerelateerd’ is een categorie het aantal dat in de media wordt omschreven bij de toedracht van een steekincident. Het is echter heel goed mogelijk dat bij een beroving ook drugs in het spel zijn of bijvoorbeeld bij een ripdeal. Dat staat er dan niet bij. Toch zitten er interessante uitkomsten bij. Zo is de omschrijving ‘ruzie’ een goede tweede, en relationele sfeer met 63 incidenten 3e.

Omschrijvingen daders en toedracht van steekincidenten in 2020

Achter al deze cijfers en grafieken zijn vele drama’s verborgen. Koude statistieken geven maar ten dele weer welke tragedies hierachter schuil gaan. Wat je nu ziet is dat veel criminaliteit gepaard gaat met opgedrongen diversiteit. Drilrap is populair onder onze gekleurde medemens. En het blijft vaak niet bij dreigen zoals afgelopen zomer in Scheveningen. Omdat het meestal niet in de media wordt vernoemd is het lastig hieraan cijfers te verbinden.

Diversiteit in Nederland

Meestal komen pas later tijdens een rechtszaak namen naar buiten. Zoals statushouder Ayoub Y., de Soedanees die Rik van de Rakt (18) met een mes vermoorde in Oss. Eerst kwam naar buiten dat hij Abdallah A. heette. Het bleek dat hij twee voornamen heeft.

TBS met dwangverpleging is de straf die de rechtbank hem 22 januari 2021 heeft opgelegd.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1065596074/tbs-met-dwangverpleging-voor-asielzoeker-die-rik-van-de-rakt-18-doodstak

Begin vorig jaar werd al duidelijk dat in bijvoorbeeld Amsterdam de criminaliteit niet meer daalt. Dat viel al meer mensen op in 2019, wat mede de reden was dat ik begon met registreren van steekpartijen, schietpartij en vanaf 2020 misdaad gerelateerde explosies.

https://nos.nl/artikel/2324411-criminaliteit-amsterdam-daalt-niet-meer-zorgen-over-geweld-en-drugshandel.html

Dit alles is ook op de kaart ‘Misdaden in Nederland’ gezet die inmiddels meer dan 800.000 views heeft.

UPDATE

Inmiddels is het aantal steekincidenten over heel 2020 bijgesteld naar 770 incidenten met 811 gewonden en 41 dodelijke slachtoffers. Want soms komt pas jaren later naar buiten wat de doodsoorzaak was van een slachtoffer. Zoals in 2019 gebeurde in het Zeeuwse Oostkapelle, waar een al jaren in het appartementencomplex wonende man die anderen terroriseerden, Annie doodstak.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: